USACollie

Monday, March 9, 2009

Mikkels MH vender tilbake

Jeg ble idag tipset om at Mikkels MH benyttes som et eksempel på en annen blogg. I Sverige tilhører collien brukshundgruppen og det er ikke alle tilhengere av. En del eiere og oppdrettere mener at collien burde være selskaphund (disse driver hovedsaklig med utstilling). Noe som kreves er collies som går i avl, er at de må gjennom Mentalbeskriving Hund (MH). Dette er en praktisk undersøkelse som avslører hundens reaksjonsmønster når den konfronteres med forskjellige situasjoner. Det er ingen krav til avlshundenes resultat på MH, men den må ha gjennomført det.

Så er det altså slik at de som ønsker collien ut av brukshundene gjerne er de som mener at kartlegging av rasens og linjenes mentale kvaliteter i form av MH bør avskaffes.

Ett argument er at feil bedømning kan oppstå. Selv om alle forhold er tatt i betraktning med tanke på å gjøre hver MH lik for hver hund som gjennomfører den, er det vel ingen som kan garantere for at det blir 100% rett. Men det som man skal huske på, er at man benytter MH som et verktøy for å vise gjennomsnitt i større grupper av hunder, f.eks. hele rasen, en kennel, en hunds avkom etc. Da bør det kunne aksepteres en liten feilmargin på individnivå.

Diskusjonen som pågår er at noen mener at Mikkel, som ble vurdert til å være uberørt på skudd, allikevel var berørt - og han løp til publikum etter momentet var over fordi han var berørt. De som kjenner Mikkel, vet at han løp til publikum fordi han er veldig flokkorientert. Det er tydelig under flere øvelser at han vil til flokken. En berørt hund ville ikke hatt et kroppspråk som han hadde, mener jeg.



Skuddet finnes på slutten av video 2:



Her er linken til blogginnlegget:
http://collieforever.blogg.se/2009/march/ett-mh-test.html#comment

Collien er ifølge svensk forskning på MH-tall, den snitt den nest reddeste rasen av alle som er testet. Allikevel ser man store forskjeller på individnivå - og ikke minst på kennelnivå. Det er konstatert at mange reaksjonsmønstre er arvelige.

En redd hund er en ulykkelig hund og jeg mener at det må være en prioritet i å avle fram uredde, livsglade hunder. MH er et godt verktøy - og foreløpig det eneste - som svart på hvitt kan gi oss en pekepinn på hvilken retning man beveger seg i.

Jeg mener at MH er viktig.

No comments: